Ruña ’t Hart, viool;
Elisa Karen Tavenier, altviool;
Kalle de Bie, cello

Johann Sebastian Bach, Goldbergvariaties, in een bewerking voor strijktrio van de hedendaagse componist Dmitri Sitkovetsky..
Mieczystaw Weinberg, String Trio Op. 48-I

In het Bachjaar 1985 bewerkte de hedendaagse componist-violist Dmitri Sitkovetski de, oorspronkelijk voor klavecimbel geschreven, Goldberg-variaties voor strijktrio, met verbluffend resultaat is verbluffend. Bachs “Bijbel” van de variatiekunst verschijnt in een ander, buitengewoon transparant licht, dat het ragfijne lijnenspel op ongehoorde wijze blootlegt.

Van de Pools-Joodse componist Mieczystaw Weinberg wordt het Strijktrio Op. 48-I uitgevoerd. Weinberg, in 1919 geboren in Warschau, heeft als geen ander ervaren hoe het is om vervolgd te worden. Tot twee keer toe voor de Nazi’s gevlucht – eerst uit Warschau, twee jaar later uit Minsk – en vervolgens door Stalin in de gevangenis gegooid, bleef hij onvermoeibaar componeren en wist zelfs optimistisch te blijven. Hij overleed in 1996 in Moskou, waar hij in 1943 naar toe was gehaald door Sjostakovitsj, met wie hij een hechte vriendschap ontwikkelde.

Het Ensemble Sognante is een nieuw initiatief van vier jonge en bevlogen musici. Met een basisbezetting van viool, altviool, cello (en piano) creëren Ruña ‘t Hart, Elisa Karen Tavenier,
Kalle de Bie (en Laurens de Man) eindeloze mogelijkheden voor boeiende programma’s, waarin bekende meesterwerken en onbekendere stukken in flexibele bezetting worden gepresenteerd.
De drie strijkers leerden elkaar kennen in het strijkersensemble “The Fancy Fiddlers”, geleid door de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Tijdens hun studie aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag verdiepten zij hun passie voor kamermuziek. In regelmatige optredens in verschillende bezettingen, vaak met pianist Laurens de Man, ontstond het idee voor een samenwerking als Ensemble Sognante.

Boek dit concert