Lena ter Schegget, viool; Dmitry Ivanov, viool; Lisa Eggen, altviool; Emma Besselaar, cello

Tussen het strijkkwartet van Haydn (geschreven in 1799) en dat van Beethoven (geschreven in 1801) zit weliswaar maar twee jaar tijd, maar daarmee toch een wereld van verschil. Waar de 67-jarige Haydn, in zijn een-na-laatste strijkkwartet zijn stijl inmiddels heeft vervolmaakt, staat de jonge Beethoven met de kwartetten opus 18 nog aan het begin van zijn carrière. Toch geeft hij in dit kwartet al een kijkje in de toekomst, naar de radicale veranderingen die hij teweeg zal brengen in de muziekwereld van zijn tijd.  Tussen deze twee strijkkwartetten wordt de Langsamer Satz van Webern gespeeld, een van zijn vroege werken, nog in laatromantische stijl.

Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (скáзка) is het Russische woord voor sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Als winnaars van het Storioni Concours 2022 speelden zij afgelopen seizoen in enkele grote Nederlandse zalen. Komend seizoen zijn zij o.a. te horen in het Concertgebouw. De jonge musici hebben alle vier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.

Sinds 2020 zijn zij verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar zij lessen volgen bij artistiek leider Marc Danel en verschillende gastdocenten.

foto: Foppe Schut

Boek dit concert