Het jaar 1781 markeert een belangrijke omwenteling in de carrière van Wolfgang Amadeus Mozart. Na een uit de hand gelopen arbeidsconflict met zijn broodheer, de aartsbisschop van Salzburg, besluit de componist te verhuizen naar Wenen en een bestaan als freelance componist en pianist op te bouwen. In feite werd Mozart hiermee een van de eerste componisten die zich ontworstelden aan de soms beklemmende en beperkende nukken van werkgevers.

Het valt op dat in 1781 veel werken voor viool en piano verschijnen. Stilistisch vormen deze een sterke breuk met de sonates voor deze bezetting van een paar jaar eerder. Er vindt een enorme verdieping plaats die erg doet denken aan de “Sturm und Drang”, een pre-romantische stroming waarvan C.P.E Bach de belangrijkste representant was.

 

Het concert van Pieter-Jan Belder, Rie Kimura en Robert Smith van 27 november 2022 kon niet doorgaan vanwege ziekte. Voor het Mozart programma komt pianist en klavecinist Belder met de jonge violiste Elise Dupont, die zich specialiseert in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk

 

links: Belder. Foto: Martin Chiang/ rechts : Elise Dupont. Foto: Foppe Schut

Boek dit concert